Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πόσο καλά ξέρεις το ψυγείο σου;

Πόσο καλά ξέρεις το ψυγείο σου;

date

3 Ιουνίου 2019

time

10:54

Πόσο καλά ξέρεις το ψυγείο σου;
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 
Πόσο καλά ξέρεις το ψυγείο σου;

Για αρχή, δεν είναι ψυγείο αλλά ψυγειοκαταψύκτης!
Γι’ αυτό, ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Αν το ψυγείο διαθέτει χώρο κατάψυξης, τότε δεν έχεις ψυγείο αλλά ψυγειοκαταψύκτη. Οι περισσότεροι κατασκευαστές αλλά και καταναλωτές, προτιμούν τον ψυγειοκαταψύκτη από το ψυγείο, λόγω ευκολίας κι εργονομίας. Η κατάψυξη συνήθως βρίσκεται στο κάτω μέρος, μιας και τα τρόφιμα που χρειαζόμαστε πιο συχνά μέσα στην ημέρα βρίσκονται στο πάνω μέρος, δηλαδή στην ψύξη. Έτσι, απλά ανοίγουμε την πόρτα και τα βρίσκουμε, χωρίς να χρειάζεται να σκύβουμε.

Μισοάδειο ή μισογεμάτο;

Χωρητικότητα και Διάσταση
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουμε κατά νου όταν επιλέγουμε ψυγειοκαταψύκτη, είναι η χωρητικότητά του. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ανάγκες μας έτσι ώστε να ξέρουμε τι χώρο εντός της συσκευής θα χρειαστούμε. Η χωρητικότητα μετριέται σε λίτρα (lt) και σε αρκετά μοντέλα αναγράφονται ξεχωριστά τα λίτρα της ψύξης, της κατάψυξης και η συνολική χωρητικότητα.

Μην ξεχάσεις!

Όταν θα μετρήσεις τις διαστάσεις του ψυγείου, θα πρέπει να συνυπολογίσεις ότι χρειάζεται ελεύθερο χώρο γύρω από αυτό για να λειτουργήσει αποδοτικά. Ιδανικά, θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος 2,5 cm από την κάθε πλευρική επιφάνεια, 5cm από την πίσω πλευρά και 10cm από το πάνω μέρος του.

Βγάλε το κόστος από την πρίζα!

Ενεργειακή κλάση
Ο ψυγειοκαταψύκτης σου δουλεύει όλη μέρα και όλη νύχτα. Κάθε μέρα και κάθε νύχτα. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται ρεύμα όλες τις ώρες. Κι αυτό σημαίνει κόστος. Γι’ αυτό, βασικό κριτήριο στην επιλογή ψυγειοκαταψύκτη είναι η ενεργειακή του κλάση. Τα μοντέλα κατατάσσονται σε ενεργειακές κλάσεις με βάση τη σύγκριση της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος που παρουσιάζουν, σε σχέση με την κατανάλωση συσκευών αναφοράς ίδιου μεγέθους και τύπου (μόνο ψύξης ή ψύξης - κατάψυξης). Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, υπάρχουν 10 ενεργειακές κλάσεις. Οι ψυγειοκαταψύκτες που εντάσσονται στην ενεργειακή κλάση Α+, Α++ και Α+++ αποτελούν τους πλέον αποδοτικούς και οικονομικά συμφέροντες.

Θα κάνεις απόψυξη ή όχι;

Στατική ψύξη
Η στατική ψύξη σημαίνει ότι η συσκευή «μαζεύει» ανά τακτά χρονικά διαστήματα πάγο, τόσο στη συντήρηση, όσο και στην κατάψυξη. Αυτό προκαλείται από τους υδρατμούς των τροφίμων αλλά και από την υγρασία του αέρα που μπαίνει μέσα στο ψυγείο κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα.
Ένας ψυγειοκαταψύκτης με στατική ψύξη χρειάζεται συχνά απόψυξη. Για την ακρίβεια, κάθε φορά που το στρώμα πάγου φθάνει τα 5 χιλιοστά ή το πολύ το 1 εκατοστό.

Low Frost
Tα μοντέλα Low Frost βασίζονται σε μία βελτιωμένη παραλλαγή της στατικής ψύξης. Έτσι, παρόλο που κι αυτά συσσωρεύουν πάγο, χρειάζονται λιγότερο συχνά απόψυξη.
 
Total No Frost
Το λέει και το όνομα τους! Στα μοντέλα Total No Frost δεν σχηματίζεται πάγος (ή στη χειρότερη περίπτωση σχηματίζεται πολύ σπάνια), με συνέπεια να «ξεχάσεις» την απόψυξη. Αυτό συμβαίνει γιατί ψύχουν αέρα, τον οποίο κυκλοφορούν μέσα στην ψύξη και την κατάψυξη για να κρατήσουν χαμηλή τη θερμοκρασία των δύο θαλάμων. Επιπλέον, με την κυκλοφορία του αέρα κατανέμεται πιο ομοιόμορφα η ψύξη στους θαλάμους, αναπτύσσονται πιο δύσκολα μυρωδιές, ενώ ρυθμίζεται καλύτερα η υγρασία στα ειδικά «συρτάρια» για την αποθήκευση φρούτων, ψαριών και κρεάτων, για να διατηρούνται φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

No-Frost 
Στα ψυγεία τεχνολογίας "No-frost" καταργείται η επίπονη διαδικασία της απόψυξης για την αφαίρεση πάγου, αφού η συσκευή προλαμβάνει τη δημιουργία του στα εσωτερικά της τοιχώματα.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ