Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πώς διαλέγουμε ψυγείο;

Πώς διαλέγουμε ψυγείο;

date

25 Μαΐου 2017

time

16:03

Πώς διαλέγουμε ψυγείο;
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 
Πώς διαλέγουμε ψυγείο;

Μπήκες επιτέλους στη φάση της ενηλικίωσης; Είσαι έως 45 χρονών κι αποφάσισες να αποτολμήσεις το μεγάλο βήμα και να μείνεις έναν όροφο πιο πάνω από το σπίτι της μαμάς, άντε ένα δρόμο πιο κάτω;

Αν ναι, τότε διαβάζεις το σωστό άρθρο. Ποια είναι λοιπόν η νούμερο 1 συσκευή εμπρός στο δρόμο της ανεξαρτησίας που χάραξες;

Μα φυσικά το ψυγείο!!!! Πώς αλλιώς θα διατηρείς αναλλοίωτα και φρέσκα τα «γεμιστά της Δευτέρας και το παστίτσιο της Κυριακής» από τη μαμά σου που τρέχει να σε εφοδιάσει μήπως χάσεις καμιά παραπανίσια θερμίδα;
Παρακάτω ακολουθεί λοιπόν ένας οδηγός επιβίωσης από τη μαμά, τον μπαμπά, τον μεγάλο αδερφό και όλο το σόι που θα σε συμβουλέψει τί ψυγείο να διαλέξεις:

 
Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που κοιτάμε πριν αγοράσουμε ψυγείο;

Καταρχάς εξαρτάται τί κριτήρια έχεις θεσπίσει πριν την έρευνα αγοράς.

Δηλαδή:

Τί τύπο ψυγείου θα ήθελες;

 

Μετά ακολουθούν κριτήρια όπως:

Τί χρώμα θα θέλαμε  να είναι;

Όλα τα inox ψυγεία δεν είναι ίδια και μπορούμε να τα χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες.

Στη μία κατηγορία εντάσσονται όσα είναι κατασκευασμένα από inox λαμαρίνα. Τα εν λόγω ψυγεία αποτελούν ακριβότερη επιλογή, αλλά ακόμα και αν χαρακτούν κατά λάθος, συνεχίζουν να έχουν το ίδιο χρώμα και στο σημείο της χαραγής.

Στην άλλη κατηγορία, εντάσσονται τα ψυγεία όπου οι λαμαρίνες τους είναι βαμμένες με inox χρώμα. Τα ψυγεία της δεύτερης κατηγορίας αποτελούν πιο οικονομική επιλογή αλλά σε περίπτωση χαραγής είναι πιθανόν να χάσουν το χρώμα τους και η χαραγή να είναι περισσότερο εμφανής.

Anti-finger

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των inox ψυγείων είναι η ανάγκη συχνού καθαρισμού τους, με σκοπό την αφαίρεση των στιγμάτων που αφήνουν τα δάχτυλά μας (δαχτυλιές) στην επιφάνεια της συσκευής. Οι κατασκευάστριες εταιρείες προσπαθώντας να λύσουν το διαπιστωμένο αυτό πρόβλημα εισήγαγαν την τεχνολογία anti-finger που περιορίζει σημαντικά το φαινόμενο. Φανταστικό για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Πόσο ενεργειακά αποδοτικό θα θέλαμε να είναι;

Το ψυγείο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο γεγονός ότι είναι η μοναδική ηλεκτρική συσκευή του οικιακού εξοπλισμού που δουλεύει ακατάπαυστα, σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Συνεπώς ο αποδοτικός τρόπος λειτουργίας του, από άποψη κατανάλωσης ρεύματος, αναμένεται να αποτελέσει βασικό κριτήριο επιλογής. Τα ψυγεία που εντάσσονται στην ενεργειακή κλάση "Α+++" αποτελούν τα πλέον αποδοτικά, ενώ όσα ανήκουν στη κατηγορία "G" είναι τα λιγότερα αποδοτικά.

Ένα ή δύο μοτέρ

Μία ακόμα επιλογή που μπορούμε να κάνουμε, αναφορικά με το μελλοντικό μας ψυγείο, αφορά στην ύπαρξη ενός ή δύο μοτέρ. Στη δεύτερη περίπτωση, το κάθε μοτέρ είναι επιφορτισμένο με την ψύξη ενός μόνο τμήματος του ψυγείου (ψύξη ή κατάψυξη), σε αντίθεση με την πρώτη περίπτωση, όπου το σύνολο της ψύξης της συσκευής υποστηρίζεται από το μοναδικό μοτέρ. Τα ψυγεία με δύο μοτέρ αποτελούν ακριβότερη λύση από τα αντίστοιχα ενός μοτέρ. Λειτουργούν ομαλά σε μεγαλύτερο εύρος θερμοκρασιών και απαιτούν λιγότερη συντήρηση, διότι η ταυτόχρονη λειτουργία των μοτέρ έχει σαν αποτέλεσμα την μικρότερη επιβάρυνσή τους. Επίσης είναι δυνατή η αυτόνομη ενεργοποίηση/ απενεργοποίηση τους. Ως εκ τούτου, οι χώροι της ψύξης και της κατάψυξης είναι πλήρως αυτόνομοι. Σε περίπτωση δυσλειτουργίας του μοτέρ της ψύξης, το μοτέρ της κατάψυξης συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και αντίστροφα, παρέχοντας τη δυνατότητα μετακίνησης των τροφίμων στο τμήμα του ψυγείου που είναι σε λειτουργία έως ότου διορθωθεί η βλάβη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ψυγεία ενός μοτέρ που έχουν τη δυνατότητα απενεργοποίησης της ψύξης, ενώ η κατάψυξη συνεχίζει να λειτουργεί και αντίστροφα.


 
Επιπλέον λειτουργίες:

No-Frost

Στα ψυγεία τεχνολογίας "No-frost" καταργείται η χρονοβόρα διαδικασία της απόψυξης για την αφαίρεση πάγου από την κατάψυξη, αφού η συσκευή προλαμβάνει τη δημιουργία του στα εσωτερικά της τοιχώματα. Υπάρχουν ωστόσο και τα «Total No Frost» που δεν πιάνουν πάγο ούτε στη συντήρηση.

Δυνατότητα αλλαγής φοράς ανοίγματος πόρτας

Αν και τα περισσότερα μοντέλα υποστηρίζουν την αλλαγή φοράς ανοίγματος της πόρτας, η λειτουργία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη.

Στις πρόσθετες λειτουργίες-ευκολίες των ψυγείων προστίθενται η δυνατότητα παροχής πάγου και κρύου νερού χωρίς να χρειάζεται να ανοίγει η πόρτα του ψυγείου.

Πολλά μοντέλα προσφέρουν και ράφια αυξημένης ψύξης για να διατηρούνται φρέσκα τα λαχανικά ή ειδικές θήκες για ποτά.

Όλα τα παραπάνω φυσικά καθώς και το τελικό μέγεθος χωρητικότητας που θα επιλέξετε θα καθορίσουν το τελικό κόστος αγοράς. Η τελική επιλογή δική σας.
 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ