Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών: Φτιάξε ένα καλύτερο αύριο

Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών: Φτιάξε ένα καλύτερο αύριο

date

11 Οκτωβρίου 2023

time

13:13

Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών: Φτιάξε ένα καλύτερο αύριο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 
Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών: Φτιάξε ένα καλύτερο αύριο
TAGS: 

Η 14η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από το WEEE Forum (τον μεγαλύτερο σύνδεσμο παγκοσμίως για τη διαχείριση των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού), ως Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών (e-Waste Day). Φέτος στο επίκεντρο αυτής της ημέρας είναι οι «αόρατες» συσκευές. Όλες αυτές οι μικρές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά και δεν γνωρίζουμε ότι μπορούν να ανακυκλωθούν, όταν πάψουν να λειτουργούν.

Καλώδια και αξεσουάρ H/Y με αξία χρυσού

Όλοι έχουμε κάνει την κίνηση να πετάξουμε στα σκουπίδια τα παλιά μας χαλασμένα ακουστικά ή το καλώδιο usb που σταμάτησε να λειτουργεί. Το ζήτημα είναι ότι δεν το κάνετε μόνο εσείς. 950.000.000 κιλά καλώδια πετάχτηκαν στα σκουπίδια παγκοσμίως το 2022, ποσότητα που μπορεί να τυλίξει την γη 107 φορές.

Αν υπολογίσετε, επίσης, ότι 2 δις. είδη εξοπλισμού πληροφορικής, όπως USB, routers, οθόνες Η/Υ, σταμάτησαν να είναι χρήσιμα το 2022, καταλαβαίνετε ότι η ανάγκη για ανακύκλωση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Η ανακύκλωση των μικροσυσκευών ειδικότερα, επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση πολύτιμων πόρων όπως μέταλλα, πλαστικά και γυαλί,  μειώνοντας την ανάγκη για εξόρυξη και παραγωγή νέων υλικών.

Smart συσκευές, smart ανακύκλωση

Όλες εκείνες οι συσκευές που κάνουν το σπίτι σας «έξυπνο», μπορούν να ανακυκλωθούν όταν δεν χρησιμοποιούνται. Το παλιό σας smartwatch περιέχει πολλά υλικά που είναι απαραίτητα για την παραγωγή νέων.

Κάνατε ξεσκαρτάρισμα στην αποθήκη σας και βρήκατε το τηλεχειριστήριο που δεν δουλεύει πια; Τοποθετήστε το στην άκρη μαζί με το παλιό σας smartphone ή play station και έπειτα πηγαίνετέ τα στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Τα νούμερα τρομάζουν αν σκεφτείτε ότι 7,3 δις  ηλεκτρικά & ηλεκτρονικά παιχνίδια πετάχτηκαν στα σκουπίδια παγκοσμίως το 2022. Αυτό αντιστοιχεί σχεδόν σε 1 παιχνίδι για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη.

Ανακύκλωση σε μπαταρίες και εργαλεία = ένα καλύτερο μέλλον

Ό,τι αποτελεί για εσάς παρελθόν, είναι μέλλον για το περιβάλλον. Θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι το λίθιο που περιλαμβάνεται στις μπαταρίες του ηλεκτρονικού σας τσιγάρου είναι υπερπολύτιμο. Το 2022 πετάχτηκαν παγκοσμίως 844 εκατ. ηλεκτρονικά τσιγάρα, αριθμός που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει 15.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε τα… μαστοράκια και είδατε το ηλεκτρικό σας κατσαβίδι να… τεζάρει, αλλά η πρώτη κίνηση είναι να το πετάξετε στα σκουπίδια; Αδιαμφισβήτητα θα το ξανασκεφτείτε όταν αντιληφθείτε ότι το προηγούμενο έτος 1,05 εκατ. τόνοι οικιακών ηλεκτρικών εργαλείων πετάχτηκαν στα σκουπίδια, βάρος που αναλογεί σε 233.333 φορτηγά!
 
Το μήνυμα και της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ανακύκλωσης (e-Waste Day) είναι ένα. Ανακυκλώνουμε οποιαδήποτε συσκευή μπαίνει στην πρίζα ή λειτουργεί με μπαταρίες και δίνουμε ζωή σε μια νέα μικροσυσκευή, προστατεύοντας το περιβάλλον.

Πηγή: UNITAR, Deloitte Insights

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ