Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Γίνε barista στο σπίτι σου

Γίνε barista στο σπίτι σου

date

24 Οκτωβρίου 2023

time

11:43

Γίνε barista στο σπίτι σου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 
Γίνε barista στο σπίτι σου

Είσαι λάτρης του καφέ και έχεις αποφασίσει να γίνεις barista στο σπίτι σου, για να το ζήσεις σε άλλο επίπεδο. Ξέρουμε, είσαι της άποψης ότι σαν τον καφέ από τα χέρια «ειδικού» δεν έχει, αλλά καλά κάνεις και το ξανασκέφτεσαι. Γιατί μπορεί κάποιοι να έχουν το ταλέντο, αλλά εσύ μπορεί να έχεις τη χάρη. Όπου χάρη βάλε το κατάλληλο άλεσμα ή τη διαφορετική ρύθμιση του μύλου. Ώρα για πειραματισμό λοιπόν, γιατί σαν σωστός coffee lover, πρέπει να γίνεις και coffee expert.

Ο καλός ο μύλος…

Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει, αλλά το ζήτημα είναι πώς θα τα αλέσει. Αν έχεις ακούσει στον κύκλο σου ότι δεν πρέπει να πειράζεις τις ρυθμίσεις του μύλου άλεσης της καφετιέρας σου, τότε ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Ο καφές επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την υγρασία και άλλους παράγοντες, οπότε επιβάλλεται η ρύθμιση του μύλου κατά διαστήματα.

Για κάθε τύπο καφέ (espresso, φίλτρου κλπ), χρησιμοποιείται και ο αντίστοιχος βαθμός άλεσης. Άλεση είναι η διαδικασία της μετατροπής των καβουρδισμένων κόκκων καφέ σε σκόνη. Ανάλογα με τον τύπο άλεσης (χοντροκομμένος, ψιλοκομμένος κλπ), ρυθμίζεις τη γεύση και τα αρώματα του καφέ σου. Παρακάτω λοιπόν θα σου αναλύσουμε τους διαφορετικούς βαθμούς αλέσματος και τη διαφορετική χρήση του καθενός.
 

Χοντρό άλεσμα: Όταν επιλέγεις χοντροκομμένους κόκκους καφέ, επιλέγεις την αργή εκχύλιση του καφέ και το αποτέλεσμά σου θα έχει μια πιο γλυκιά  γεύση. Με το χοντρό άλεσμα, ο καφές απορροφά περισσότερο νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για τη μεταφορά των αρωμάτων στο φλυτζάνι σου. Το χοντρό άλεσμα ενδείκνυται συνήθως για ροφήματα όπως ο Cold Brew.

Μέτριο άλεσμα: Μέτρια κομμένο καφέ καλό είναι να επιλέγεις για την παρασκευή καφέ φίλτρου, καθώς επιτρέπει την καλύτερη διάλυσή του στο νερό, αποφεύγοντας να γίνει πολύ πικρός και έντονος.

Ψιλό άλεσμα: Πολύ καλά αλεσμένος καφές ενδείκνυται για ροφήματα με βάση τον espresso,  ώστε να γίνει απόσταξη πολλών αρωμάτων που δένουν ιδανικά μεταξύ τους για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα χαρμάνια του καφέ espresso αλέθονται ψιλά για να διευκολύνεται η σωστή εκχύλιση, επιτρέποντας στο νερό να «παγιδεύσει» το μέγιστο δυνατό άρωμα του καφέ σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα

 
Φρεσκοαλεσμένος ή όχι;

Σημαντικό ρόλο στα αρώματα του καφέ διαδραματίζει το εάν ο καφές που επιλέγεις είναι φρεσκοαλεσμένος ή όχι. Η δυναμική της γεύσης του καφέ εξασθενεί όταν ζητάς να σου τον αλέσουν στο καφεκοπτείο. Σκέψου ότι η οξείδωση του καφέ ξεκινά μόλις αυτός αλεστεί και από την ώρα εκείνη αρχίζουν να εξασθενούν τα αρωματικά συστατικά του. Επίσης, οι ανεπεξέργαστοι ολόκληροι κόκκοι του καφέ δεν επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό με αυτή των κόκκων του αλεσμένου καφέ από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η υγρασία και η επαφή τους με τον αέρα, έτσι διατηρούνται… fresh για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ας τον βάλω στο ψυγ…όχι

Μεγάλη σημασία θα πρέπει να δώσεις στην αποθήκευση του καφέ. Έτσι, αμέσως μετά το άνοιγμα της συσκευασίας καλό είναι να αποθηκεύεις τον καφέ σε ένα αεροστεγές δοχείο, προστατευμένο από το φως του ήλιου και σε θερμοκρασία δωματίου. Αν έχεις ακούσει θεωρίες για αποθήκευση του καφέ στο ψυγείο, ξέχασέ το, καθώς οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και η υγρασία θα καταστρέψουν αρκετά πιο γρήγορα τους κόκκους.

Όλα είναι θέμα πειραματισμού

Μην πελαγώνεις. Ο καφές κρύβει πίσω του μια ολόκληρη επιστήμη, την οποία δεν μπορείς να ακολουθήσεις με τη μέγιστη ακρίβεια. Χαλάρωσε, απόλαυσέ το και πειραματίσου. Ίσως αν ακολουθήσεις κάποια από τα παραπάνω tips, θα καταφέρεις να φτάσεις σε ένα επιθυμητό στάδιο ή και όχι. Στο κάτω κάτω και η παρασκευή του καφέ είναι σαν τη μαγειρική, αν το φτιάξεις εσύ είναι το καλύτερο και μετράει.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ