Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Black Friday... Πως ξεκίνησε!

Black Friday... Πως ξεκίνησε!

date

18 Νοεμβρίου 2020

time

15:27

Black Friday... Πως ξεκίνησε!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 
Black Friday... Πως ξεκίνησε!

Εσύ ξέρεις όλη την ιστορία, πίσω από την πιο Μαύρη Παρασκευή του χρόνου;

Κάθε Νοέμβριο, την τελευταία Παρασκευή του μήνα, όλοι περιμένουν τις μεγαλύτερες  προσφορές της χρονιάς. Σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, από όπου και ξεκίνησε το Black Friday, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία μένουν κλειστά εκείνη την ημέρα, παρόλο που δεν πρόκειται για επίσημη αργία. Τον όρο «Black Friday», τον συναντάμε πρώτη φορά στις 24 Σεπτεμβρίου 1869, ο οποίος περιέγραφε μια «μαύρη» ημέρα για το αμερικάνικο χρηματιστήριο που οδήγησε δεκάδες εταιρείες τότε στην χρεοκοπία και η οικονομία υπέστη τεράστια ζημιά.

Αργότερα όμως κατά τον 19ο αιώνα, ο όρος απέκτησε θετική σημασία. Στις ΗΠΑ, την Παρασκευή μετά την «Ημέρα των Ευχαριστιών», τα μαγαζιά διοργάνωναν παρελάσεις στους δρόμους μεγάλων πόλεων για να σηματοδοτήσουν την αρχή των προσφορών, της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Αυτές τις παρελάσεις, έκλεινε πάντα ένας άνδρας, ντυμένος Άγιος Βασίλης. Γιατί όμως επιλέχθηκε το μαύρο χρώμα, για να χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη ημέρα; Διότι στις αρχές της δεκαετίας του 60, όλα τα λογιστικά φύλλα κι οι αποδείξεις γράφονταν στο χέρι, με δύο διαφορετικά χρώματα μελανιού, κόκκινο & μαύρο. Με κόκκινο καταγράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων, ενώ με μαύρο οι ημέρες με θετικό ισολογισμό. Εφόσον η πρώτη μέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, είχε μεγάλους τζίρους για τους επιχειρηματίες, σημειωνόταν με μαύρο, και γι’ αυτό ονομάστηκε η συγκεκριμένη ημέρα «Μαύρη Παρασκευή».


 
Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική εκδοχή. Πιστεύεται επίσης, πως ο όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από την αστυνομία της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, για να περιγράψει την μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση που επικρατούσε στους δρόμους από αυτοκίνητα και πεζούς, την πρώτη ημέρα προσφορών της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Λόγω της αυξημένης κίνησης, συνέβαιναν περισσότερα ατυχήματα στους δρόμους κι οι αστυνομικοί έπρεπε να εργάζονται υπερωρίες για να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση. Όμως, οι ιδιόκτητες των καταστημάτων στην Φιλαδέλφεια δεν ήθελαν η μέρα να στιγματιστεί λόγο των ατυχημάτων, γι’ αυτό σκέφτηκαν μήπως την μετονομάσουν σε «Μεγάλη Παρασκευή». Επικράτησε τελικά ο όρος «Μαύρη Παρασκευή» και περίπου στα τέλη του 80, καθιερώθηκε για όλες τις ΗΠΑ.
 
Το Black Friday ήταν ημέρα αμοιβαίου συμφέροντος ανάμεσα στους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές. Τα καταστήματα έβγαιναν κερδισμένα λόγω του αυξημένου τζίρου και οι καταναλωτές λόγω των φθηνότερων αγορών τους. Με το πέρασμα των χρόνων, η Μαύρη Παρασκευή, έγινε γνωστή και στις ευρωπαϊκές χώρες, υιοθετήθηκε από πολλές, και χρόνο με τον χρόνο συμμετέχουν ολοένα και περισσότερα καταστήματα σε αυτή την γιορτή των προσφορών.


 
Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια το Black Friday, έχει αγαπηθεί πολύ από το καταναλωτικό κοινό, κι η ELECTRONET είναι εδώ με μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, super προσφορές & ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά, για να ικανοποιήσει κάθε ανάγκη είτε μέσα από το electronet.gr είτε τηλεφωνικά στο 211 102 17 00 ή τηλεφωνικά απευθείας στα καταστήματα!
 
Εφέτος στις 27 Νοεμβρίου, το Black Friday κορυφώνεται στην ELECTRONET.
ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΕΔΩ!

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ