Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

5+1 TOP χαρακτηριστικά για την ιδανική αγορά TV

5+1 TOP χαρακτηριστικά για την ιδανική αγορά TV

date

3 Νοεμβρίου 2023

time

14:22

5+1 TOP χαρακτηριστικά για την ιδανική αγορά TV
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 
5+1 TOP χαρακτηριστικά για την ιδανική αγορά TV

Η φετινή Black Friday πλησιάζει και εσύ έχεις ήδη αρχίσει να στήνεις στο μυαλό σου τη σκακιέρα με τις πιθανές επιλογές αγοράς τηλεόρασης. Η επένδυση ενός σεβαστού ποσού στην TV που θα κοσμήσει τον χώρο σου είναι κάτι που σε απασχολεί έντονα, καθώς θες να είσαι όσο πιο σίγουρος ότι έκανες την καλύτερη επιλογή. Από την απόδοση του ήχου, μέχρι την τεχνολογία οθόνης, ακολουθούν τα TOP 5 χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξεις στις τηλεοράσεις για να είσαι μόνιμα in love με το αγαπημένο σου τηλεοπτικό πρόγραμμα.

 
Τεχνολογία οθόνης

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξεις για την επιλογή TV είναι η τεχνολογία οθόνης. Οι τρεις τύποι τεχνολογίας οθόνης είναι οι εξής: LED, OLED και QLED.

LED

Οι LED τηλεοράσεις υστερούν σε ορισμένα πράγματα σε σχέση με τις πιο προηγμένες OLED και QLED, μπορούν όμως να δώσουν εκπληκτικά αποτελέσματα, βάσει και μιας σειράς από άλλα χαρακτηριστικά, όπως η ανάλυση, η τεχνολογία φωτισμού και οι διάφορες λειτουργίες διόρθωσης της εικόνας. Μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους, πάντως, είναι η φωτεινότητα που προσφέρουν.

OLED

H τεχνολογία OLED (Organic Light Emitting Diode) κατασκευάζεται από οργανικές ενώσεις οι οποίες εκπέμπουν φως όταν τροφοδοτηθούν με ρεύμα. Η μεγάλη διαφορά της τεχνολογίας αυτής σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη πάνελ είναι ότι τα OLED μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα μικρά και λεπτά με αποτέλεσμα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως pixels. Ανάλογα με το πόσο ηλεκτρικό ρεύμα λαμβάνει κάθε pixel OLED, θα παράγει διαφορετική συχνότητα φωτός. Εάν υπάρχει ισχυρό ρεύμα, οι OLED θα παράγουν περισσότερο φως και το αντίστροφο. Παράλληλα, μια οθόνη OLED θα προσφέρει εξαιρετικά σκούρα «μαύρα».

QLED

Η τεχνολογία QLED, τέλος, σημαίνει Quantum-dot Light-Emitting Diode. Μια οθόνη QLED είναι ακριβώς όπως μια κανονική οθόνη LED, με τη διαφορά ότι χρησιμοποιεί εξαιρετικά λεπτά σωματίδια, που τα λέμε “quantum dots”, δηλαδή “κβαντικές κουκκίδες”, για να υπερφορτίσει τη φωτεινότητα και το χρώμα της οθόνης. Εν ολίγοις, οι τηλεοράσεις που χρησιμοποιούν τεχνολογία QLED προσφέρουν καλύτερα χρώματα.

                                          

Ανάλυση οθόνης

Η ανάλυση οθόνης καθορίζεται από τον αριθμό των pixel και δίνει μια εκτίμηση της ποιότητας της εικόνας που αναπαράγεται και χωρίζεται στις εξής κατηγορίες: Full HD, Ultra HD 4K και Ultra HD 8K.  Οι Full HD διαθέτουν 1.920 x 1.080 pixels, οι Ultra HD 4K 3.840 x 2.160 pixels και οι  7.680 x 4.320 pixels.

Για πολλά χρόνια το στάνταρ της βιομηχανίας ήταν οι τηλεοράσεις Full HD, αλλά πλέον οι περισσότεροι κατασκευαστές παράγουν 4K Ultra HD τηλεοράσεις.

Για να είμαστε ειλικρινείς μαζί σου η διαφορά μεταξύ Full HD και Ultra HD είναι αμελητέα, αφού τα pixels είναι πολύ μικρά. Ωστόσο, σε Ultra HD ακόμα και πολύ μικρά αντικείμενα έχουν μεγάλη λεπτομέρεια, τα κείμενα είναι περισσότερο ευκρινή και η θέαση από μεγαλύτερη απόσταση είναι πιο άνετη.

Σε ό,τι αφορά την ανάλυση, μπορεί οι περισσότερες τηλεοράσεις που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή να είναι 4Κ, αλλά το περιεχόμενο (π.χ. ταινίες, σειρές) με την συγκεκριμένη ανάλυση είναι ακόμα σχετικά περιορισμένο.
Στην ίδια λογική, η 8Κ είναι η υψηλότερη ανάλυση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, η ποιότητα της εικόνας είναι ακόμα καλύτερη, αλλά δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου περιεχόμενο με ανάλυση 8Κ.

 

HDR

Το HDR, συντομογραφία του High Dynamic Range (υψηλό δυναμικό εύρος), αναφέρεται στο εύρος χρωμάτων από τους πιο ανοιχτούς έως τους πιο σκούρους τόνους των βίντεο και των εικόνων της τηλεόρασής σου. Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη HDR. To HDR10, το οποίο είναι το πιο διαδεδομένο στις τηλεοράσεις και το HDR10+.
 
Το HDR10 βασίζεται σε στατικά metadata για την απεικόνιση video HDR. Το HDR10+ λειτουργεί διαφορετικά από το HDR10. Στέλνει δυναμικά metadata, τα οποία επιτρέπουν στις τηλεοράσεις να ρυθμίζουν τα επίπεδα χρώματος και φωτεινότητας καρέ-καρέ. Αυτό κάνει την εικόνα να φαίνεται ρεαλιστική. Το HDR10 στοχεύει να παράγει 1000 nits (μονάδα μέτρησης της φωτεινότητας) μέγιστης φωτεινότητας, ενώ το HDR 10+ υποστηρίζει έως και 4000 nits.
 
Κατά  την αναπαραγωγή περιεχομένου με δυναμικά metadata, η εικόνα βελτιστοποιείται από τις συμβατές HDR TV για κάθε σκηνή και όχι για το σύνολο του περιεχομένου. Αυτό μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να δώσει ποιότητα εικόνας καλύτερη από ό,τι τα συμβατικά συστήματα HDR.

 
Λειτουργικό σύστημα

Τι λειτουργικό σύστημα να επιλέξω για τη νέα μου τηλεόραση;  Όλα τα λειτουργικά συστήματα για Smart TV δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην αλληλεπίδραση με την τηλεόραση προσφέροντας ειδικά τηλεκοντρόλ, δυνατότητα φωνητικών εντολών, πλήρη διαχείριση μέσω smartphone app και πολλά άλλα. Τα λειτουργικά συστήματα των κατασκευαστών είναι τρία: Android TV, Tizen και WebOS.

Android TV

To Android TV είναι το λειτουργικό της Google και υιοθετείται από πολλούς κατασκευαστές smart TV, όπως Sony, Panasonic, TCL και Hisense. To πλεονέκτημά του είναι ότι μπορείς να συνδεθείς, να μεταδώσεις την οθόνη, ακόμη και να μεταφέρεις αρχεία χωρίς να χρειάζεσαι πρόσθετες εφαρμογές.

Tizen

Οι τηλεοράσεις της Samsung χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Tizen. Η κύρια διαφορά του με τις Android TV είναι η απλότητα της διεπαφής και η ευκολία στις ρυθμίσεις. Οι εφαρμογές βρίσκονται στο κάτω μέρος της οθόνης και μπορούν να ελεγχθούν με το τηλεχειριστήριο ή με φωνητικό έλεγχο. Το Tizen επίσης είναι τόσο παραμετροποιήσιμο που χρησιμοποιείται από την Samsung σε Blu-Ray Players και Smartwatches.

WebOs

Το τρίτο λειτουργικό σύστημα ονομάζεται WebOs και εμφανίζεται στις LG TVs. Το σύστημα αυτό μοιάζει πολύ με το Tizen ως προς τη φιλική προς τον χρήστη διεπαφή του. Οι εφαρμογές όπως και στο Tizen βρίσκονται στο κάτω μέρος της οθόνης, δεν παρεμποδίζουν την προβολή βίντεο, ενώ σου δίνει και την επιλογή φωνητικού ελέγχου.

Ρυθμός ανανέωσης

Ο ρυθμός ανανέωσης ή fresh rate όπως είναι παγκοσμίως γνωστός ως όρος, περιγράφει το πόσες φορές ανά δευτερόλεπτο η τηλεόραση επαναφέρει την εικόνα και μετριέται σε Hertz (Hz).

Ουσιαστικά, όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός ανανέωσης της τηλεόρασής σου, τόσο λιγότερος χρόνος θα περάσει μεταξύ κάθε μεμονωμένου καρέ βίντεο που εμφανίζεται στην οθόνη σου. Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανανέωσης σημαίνουν ότι μια τηλεόραση μπορεί να εμφανίζει περισσότερα καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps), τα οποία, ανάλογα με το περιεχόμενο που τροφοδοτεί, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ομαλή και ευχάριστη εμφάνιση του τηλεοπτικού προγράμματος που θα επιλέξεις να δεις. Ένα ικανοποιητικό refresh rate κυμαίνεται μεταξύ 60Hz και 120Hz.

Ανεξάρτητα από τον ρυθμό καρέ, οι υψηλότεροι ρυθμοί ανανέωσης

Bonus: Soundbar για ήχο που τα...σπάει

Για να ακούς μουσική σαν να βρίσκεσαι σε συναυλία, και να αφουγκράζεσαι τον ήχο της καλαθόσφαιρας σαν να βρίσκεσαι στο παρκέ, κάνε μια βόλτα… στα soundbars. Οι εταιρίες, άλλωστε, δίνουν το βάρος στην ανάλυση της εικόνας και ο ήχος περνάει σε δεύτερη μοίρα. Η αγορά ενός soundbar θα βελτιώσει αισθητά την ποιότητα του ήχου και παράλληλα θα προσθέσει design και…ένταση το σαλόνι σου.
 

 
 
 
 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ